【Tutorial】Photoshop - Animation Text dan meletakkan gambar dalam font

Selepas siap hasil kerja along :)

SALAM

PERHATIAN! tekan gambar untuk nampak lebih jelas , Termasuklah gambar pada step-2 untuk edit bawah ini , tekan pada gambar untuk nampak lebih jelas :)


Along nak ajar korang cara ni lak. Agak pening skit cara dia. and along nak ajar pown agak pening-2. so harap korang paham la ye. follow slow-2 step-2 picture kt bawah ni. nampak je susah sebenarnye senang . Step di cuma ulang-2 je :)

Mula-2 macam biasa la bukak photoshop korang n tekan new n pilih size yang korang nak. pas2 ekot step ni.

1)Tekan "T" cam gambar bawah ni.




2)Tulis ape yang korang suka.




3)Tekan file.. Dan Open..




4)Tekan ALT (jangan lepas) dan pilih gambar-2 yang korang nak gunakan tu. macam along guna 3 gambar je. Pastu tekan open.




5)pastu korang pilih mane-2 gambar yang korang nak buat dulu .Tekan Icon arrow ,pastu baru tarik gambar ke text yang korang buat tadi . macam gambar di bawah ni.




6)Lepas da tarik gambar tu , Korang tukarkan normal kepada screen.





7)Tekan file.. dan tekan Save as..






8)Pilih Format JPG dan tekan save.





9)Dah save ? korang tekan mouse kiri dan tekan pada delete layer. macam gambar kt bawah ni.





10)macam tadi gak. pilih gambar yang lain dan tarik kat font balik .





11)Tukarkan normal ke screen





12)File . . Dan tekan Save As..




13)Tukar format JPG dan save





14)Tekan mouse kiri dan delete layer macam gambar kt bawah ni :D





15)Tekan Icon arrow, dan tarik gambar yang lain ke font . :)




16)Tukarkan normal ke screen .




17)file. . dan save as..




18)Pilih format JPG.




19)korang pangkah semua ape yang ade kt photoshop korang 2 :D



20)Tekan file.. Dan open..




21) Tekan ALT(jangan lepas) dan click pada ke 3 gambar-2 yang kita da letak kan gambar pada font tersebut. Tp kalau korang buat image font 2 bnyk ,pilih lah semua yang korang wat tu .





22)tean Window dan animation.





23)ok , along ade wat no kan kat setiap gambar 2. so ikot step ni . mula-2 tekan tools arrow dlu. pastu tarik kan gambar 2 ke gambar satu . korang pastikan gambar dia same center nan font yang kita tarik tu . sebab nanti nak buat gambar animation kene same baru la lawa :)




24)Tarik gambar 2 ke gambar satu , jangan lupe pastikan sama center :)




25)Tukarkan second kepada 0.5 sec.




26)Tekan dupicates seleted frames 2 kali.




27)Korang tekan pada kedua-2 icon mata layer 1 dan layer 2 . Selepas korang tekan knfem icon mata tu ilang.




28)1st , tekan pic animation 2 . 2nd tekan pada kotak icon mata layer1 tadi . selepas tekan icon mata akan kelihatan semula :)





29)1st , tekan pic animation 3 . 2nd tekan pada kotak icon mata layer 2 , selepas tekan kotak tersebut, icon mata layer 2 akan kelihatan semula.




30)Tekan pada plays animation , tengok font korang jadi x gelak2? kalau da jadi ekot step seterusnya.



31)Tekan file , dan save for web & devices.. dan save tros :)



#Along buat 3 je Text gambar tu , korang nak buat bnyak pown bole , just ulang-2 step je.






Selamat Mencuba




2 comments:

Najiah Shaharain said... Reply To This Comment

erm..ni nk tny..gun adobe photoshop yg mne nie..?sy gn photoshop cs..tp xd kuar animtion tuh

Ah Long said... Reply To This Comment

@Najiah Shaharain

em step 22 , kt window pastu mek animation x kan x de? saya guna cs3 ~

Post a Comment

Salam.
Meh le comment sikit.