【Tutorial】Photoshop - vector poster

Salam , lame da along tak hupdet blog ni , hehe . ok kali ni along nak ajak benda yang panjang lebar , hope korang phm le , kalu x phm comment je along :)

Pattern penting dalam operasi ini , sila download dahulu :) -> DOWNLOAD



1) Open PS

2)Pilih gambar yang korang nak wat vector tu .

3)potong gambar orang sahaja mengunakan Polygonal lasso tools ,


4)da potong complete , mouse kanan pada gambar pilih layer via cut , pastu yang gambar orang kite mek , gambar yang layer bawah , yang background tu kita boleh delete . :)



5)tekan mouse kanan pada layer 1 , pilih duplicate layer .


6)Image > adjustments > threshold






7)pilih 190


 8)ulang macam step 5 dan 6. tekan pada la layer 1 , mouse kanan duplicate layer . n tarik layer baru 2 ke paling atas , dan Image > adjustments >threshold , dan pilih 150 pulak .

 
9)ulang juga macam step 8 . just lepas last skali tukar 130 
 

10)ulang juga macam step 9 . just tukar 90 .

11)pilih layer paling atas , pilih filter > artistic > palette knife .

12)stroke pilih 4

13)tekan layer 1 copy 3 tu , same macam step 11 dan 12 , setting 4 juga . atau shortcut filter dan palette knife berada atas sekali .


14)buat layer 1 copy 2 dan layer 1 copy buat macam step 13 ni .

15)buat new layer , dan letak layer baru tu bawah sekali , pilih kaler dan taip pada code kaler fde5a9 , dan kaler kan pada layer baru mengunakan , paint bucket icon tong cat tu .


16)Click pada layer paling atas , Guna magic wand tools ,dan click pada bahagian putih , dan tekan delete .

17)tekan pada layer 1 copy 3 , buat benda yang same , click pada kawasan putih , dan delete

 18)tekan pada layer 1 copy 2 , buat same mcm step 16 dan 17 . delete kawasan putih .

19)hide layer-2 lain , kecuali layer 2 (background) dan layer 1 copy


 20)mouse kanan pada layer 1 copy , dan mouse kanan plih blending option.


 21) download parttern ni dahulu . DOWNLOAD . dan guna parttern ni . dan adjust ikot cite rase.


 22)pilih layer 1 copy 2 , dan pilih kaler code ni , 71969f , tapi jgn lpe click balik layer-2 yang kita hide step 19 tadi tu satu per satu semase kita nak kaler kan step-2 sterusnya ini . kalu buka semua awal-2 kita tak akan nampak perubahan yang kita akan kaler sebentar lagi.

 23) pilih paint bucket balik , dan kaler kan pada gambar yang bahagian kaler hitam ,

 24)pilih layer 1 copy 3 pula , dan tukar kaler code ini , d71921 , dan kaler juga pada warna hitam .

 25)pilih layer 1 copy 4 , dan tukar kaler code ini , 00324d , kaler kan pada yang hitam.


 26)Siap dan , pandai-2 korang la nak tambah-2 haha :)











3 comments:

Aina Zura said... Reply To This Comment

eh! kebetulan baru je ahad lepas kite buat ni..tp gambar zayn malik. Btw, nice tutor :D

Ah Long said... Reply To This Comment

@Aina Zura

tQ wak , hehe , step pnjng beno ,ni pown shortcut abis da haha

saifudin abu izzudin said... Reply To This Comment

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

Post a Comment

Salam.
Meh le comment sikit.